13 maj 2009

Kosherslakt

I tisdags på väg hem från jobbet så lyssnade jag till en riktigt bra debatt i radions Studio ettP1. (FP) och Anders Carlberg från Judiska församlingen diskuterade . Det var en bra och saklig debatt och som de båda lyckades hålla på en lugn nivå trots att frågan är vädigt känslomässig för båda sidorna. I den här frågan så håller jag med Marit till 100% och djurens rätt till smärtlindring är självklar.

Debatten kan ni lyssna till här.

1 kommentar:

Samuel Danofsky sa...

Hej!

Jag lyssnade också på debatten och vet väl inte om jag tycker att Marit var särskilt saklig när hon likställde kosherslakt med homofobi. Tyvärr tycker jag den här debatten, liksom debatten om manlig omskärelse vilar på tveksamma grunder. Motståndet verkar snarast komma från det faktum att man vänder sig mot det som är annorlunda.

All slakt är plågsam och kan synas brutal om man inte är van. Det finns dock inte särskilt många studier som jämför plågsamheten i vanlig slakt jämfört med kosherslakt. Dessutom finns det ett antal svenska seder och bruk som är lagliga i Sverige men som skulle vara otänkbara inom judendomen som t ex älgjakt eller det faktum att man kokar skaldjur levande. Frågan är därför om detta är en fråga om balansen mellan religionen och djurrätten eller helt enkelt fördomar mot det som är annorlunda än det man är van vid.