21 juli 2007

Historien om alla Sveriges drottningar av Herman Lindqvist

Just nu läser jag Herman Lindqvists bok om Sveriges drottningar. Jag är oerhört intresserad av historia och gick humanistisk linje på gymnasiet där vi verkligen hade många historietimmar. Jag har läst många av Alf Henrikssons böcker, men de går inte riktigt att jämföra med Hermans böcker. Henrikssons böcker är strukturerad studielitteratur som är mer faktaböcker än unnderhållning. Herman Lindqvist har blivit beskylld för att "halka" på sanningen, men till hans försvar så måsta jag säga att jag inte själv har upptäckt någon osanning. Kanske måste man vara forskare för att kunna ifrågasätta Hermans historier....

Jag fortsätter att njuta och lära mig mer om vår historia. En kunskap som dessutom stannar längre än för stunden, tack vare Hermans härliga personporträtt och fyndiga historier om händelser kring varje drottning. Jag har nu kommit till sidan 175 och läser om Karin Månsdotter som var gift med Erik XIV. Fantastisk berättelse om en tjänsteflicka som "kom upp sig" Lite som dåtidens "Pretty Woman".


De drottningar vars liv och öde engagerat mig lite extra sedan jag har läst om dem i boken är: Ingegerd av Norge (drottning i Sverige och Norge under medeltiden).
Ulfhild
Margareta av Danmark (unionsdrottning)
Isabella av Habsburg
och
Margareta Leijonhufvud.


Det hinner nog komma fler favoriter jag har många många sidor kvar.



Så lite om förra boken av Marian Keyes. Jag har läst lite om vad hon själv tycker om sin senaste bok och hon tycker som jag; det är den bästa hon har skrivit. Upplägget är lite klurigare (om än inte klurigt) lite deckarstil, men alla i familjen Walsh är precis lika egna och underbara som alltid även om Anna framstår som "den mest älskvärda" i familjen.

Läs den! och har du inte läst Marian Keyes böcker tidigare så kan du gott börja och nöja dig med; Är det någon där?

08 juli 2007

Marian Keyes - Är det någon där?

Jag har hunnit läsa ett femtiotal sidor i Marian Keyes senaste bok. Varje gång jag köper en av hennes böcker så känns det som om det är det mest självklara som finns, ungefär så som man ser på nyheterna varje dag, eller läser e-post när man kommer åt en dator...... Det mest fantastiska är att man aldrig blir besviken på Marian. Just nu läser jag om Anna Walsh och så har jag Marians kåserier i bilen.....


Jag vet inte riktigt vad det är som gör att Marian Keyes lyckas fånga mitt intresse till skillnad från annan "kiosklitteratur", men fast är jag, kan inte få nog. Det är lättläst, roligt, och faktiskt berikande!


Återkommer med en utförligare recension när jag läst färdigt boken.


Nu väntar boken på nattduksbordet och jag måste skynda mig i säng!

Boksommar!

Med det här vädret så känns det helt ok att ägna sig åt att avverka högen med alla olästa böcker som jag har hunnit samla på mig. Jag har precis läst ut "Den ryske vännen" av Kajsa Ingemarsson. Det här är en typ av bsok som jag vanligtvis inte läser, men eftersom jag tycker så mycket om allt annat som Kajsa har skrivit så var det en chans att vidga mina vyer. Boken var precis så välskriven som jag hade förväntat mig, personporträtten är fantastiska och eftersom jag själv arbetar i Gamla stan nära i den politiska sfären så var det extra spännande att både UD och Rosenbad var inblandat. Tyvärr så kanske inte handlingen och framför allt inte slutet levererar det som jag hade hoppats på. Boken får ett halvbra betyg tack vare familjen Hamréns välbeskrivna personligheter och verklighetstrogna relationsproblem.