30 april 2008

1 maj ledig dag - men jag skulle aldrig gå i ett tåg.




Lite fakta om 1 maj;

Första maj sågs som en av de viktigaste högtidsdagarna i Sovjetunionen. Där, liksom i flera andra länder i Östeuropa, firades dagen med ståtliga militärparader och var för utomstående ett tillfälle att göra kremlologiska observationer.

I USA firar man arbetardagen i september istället för Första maj. Främst för att undvika kopplingen till vänstergrupper.

I Folkrepubliken Kina firas första maj sedan 1990-talet med en gyllene vecka, ett av de tre tillfällen på året då det i Kina råder en veckas generell ledighet. Under högtiden, anordnas landets största nationella parad. Huvuddelen av paraden består av marscherande militärer och militärens luftkonster.

I Tyskland firas första maj med arbetarsånger och symboler, speciellt i Berlin där stora demonstrationer äger rum. I Tyskland har de senaste åren oroligheter brutit ut första maj då vänstergrupper drabbat samman med nynazister.

I Sverige så har socialdemokratiska statsråd och kommunalpampar i årtal demonstrerat mot sig själva. På första maj har de gått i tåg med röda fanor och hållt brinnande tal för att ett par timmar sedan sätta sig som ansvariga för just de problem som de just har kritiserat och de orättvisor som de själva har skapat och inte gjort någonting åt.

Själv så skulle jag aldrig gå i ett första maj-tåg, även om jag tycker om Kristdemokraternas idé om att manifestera för en viktig aktuell fråga såsom barnomsorg så anser jag inte att fanor och promenader är rätt väg för att skapa förändring. Om man vill påverka, väcka debatt och uppmärksamma viktiga och angelägna frågor så finns det betydligt bättre och skarpare verktyg.


Inga kommentarer: