04 juni 2008

Nationaldagsfirande på Lidingö


På fredag är det Sveriges nationaldag. Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, Svenska flaggans dag och är nu Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag. Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och Kalmarunionen upphörde och Sverige på nytt blev en självständig stat.

Nu är nationaldagen en helgdag i Sverige och tanken äe att svenska folket ska ha en dag att samlas kring. Att många invandrare tycker att det är konstigt att svenskarna inte firar sin nationaldag har även angivits som ett skäl till göra nationaldagen till en helgdag, samtidigt som det ger alla nyblivna svenskar ett tillfälle att fira sitt nya medborgarskap.

På Lidingö bjuds alla som blivit svenska medborgare 2007 till en välkomstceremoni i stadshuset kl 16.30. Ungefär 140 personer blev svenska medborgare förra året här på ön. Paul Lindquist och Kjell Treslow hälsar välkomna.

Klockan 8 på morgonen startar Lidingö hembygdsförening nationaldagen på flaggberget ovanför Islinge hamnväg. Det blir tal, sång och musik samt högtidlig hissning av flaggor. Därefter serveras kaffe på Lidingö museum.

Millesgården börjar firandet med en Povelhyllning där några av Lidingös hetaste unga artister framför sina Povel Ramelfavoriter. Andreas Weise, Henning Lööf, Katarina Gunnerholm och Said Hussein. Därefter talar Mirja Lausson, Nationaldagskören sjunger och representanter för Lidingös föreningsliv paraderar med flaggor. Millesgården har fri entré från klockan 14.00. Programmet börjar klockan 15.00 och tar ungefär en timme.

Fler bloggar om vår

Inga kommentarer: