Under sommaren så kommer vi att göra omflyttnigar på kontoret och enligt de planer så presenterades idag så ska två medarbetare sitta i ett kontor helt utan fönster och dagsljus. Jag vet idag inte vilka som kommer att beröras av detta men för mig känns det helt oacceptabel. Det är inte bara jag som har reagerat starkt på detta förslag utan alla som möjligen kan beröras. Jag ska försöka samla lite information här om vad lagen säger, vad som är bra för hälsan, hur man påverkas psykiskt och fysiskt utan dagsljus på arbetsplatsen och vilka möjligheter det finns att bygga om utrymmen så att alla kan få dagsljus.
I
Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling AFS 2000:42 står det att "I en arbetslokal där man regelbundet vistas måste det finnas fönster för att få in dagsljus och så att man kan se ut" (AFS 2000:42 11§). Där man arbetar med bildskärm ska fönster vara försedda med persienner eller dylikt för att kunna avskärma starkt dagsljus (AFS 1998:5 3§).
Här är en intressant artikel från Tidningen Arbetsliv som ges ut av Svenskt näringsliv, LO och PTK.
"För lite dagsljus på jobbet kan ge jetlag."Citat från Arbetsmiljöverket "Dagsljus ger grunden för kontorets belysning
Dagsljusets ger grunden för kontorets belysning under den ljusa delen av året och dygnet och bidrar både till energibesparing och att viktiga biologiska funktioner i kroppen fungerar så att vi mår bra och kan koncentrera oss på våra arbetsuppgifter.
Fönster för riktiga bedömningar
Fönster vid arbetsplatsen är viktigt för att ta in dagsljus och att kunna se ut. Utblick ger oss en mängd praktisk information som vi behöver för att göra riktiga bedömningar.
Det kan gälla att ta rätt beslut då det gäller enkla och praktiska saker som vilken tid på dygnet det är, hur vi ska klä oss då vi går ut eller om vi ska undvika att gå ut alls.
Hur fönster utformas är viktigt eftersom det bestämmer dagsljusets karaktär och användbarhet, hur mycket dagsljus som kommer in i rummet, om ljuset bländar eller inte."
Rätt ljus - Bättre jobb (en annan bra artikel om ljus).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar